Premijera predstave “Majka Zemlja” u nedjelju

Premijera predstave “Majka Zemlja” u nedjelju

Foto: Krsto Vulović

Dramski studio Prazan prostor uspijeva da uprkos apsolutno nezavidnoj poziciji u kojoj se nalaze akteri nezavisne scene u Crnoj Gori, bez finansijske podrške, producira novu pozorišnu predstavu.

Premijera predstave Majka Zemlja inspirisane životom i djelom Eme Goldman zakazana je za nedjelju, 13. novembar u 20.00h u Kolektoru.

Riječ je o snažnoj i provokativnoj predstavi koja u poziva publiku da promišlja o feminizmu i anarhizmu kao društvenin fenomenima koji u centar svog interesovanja stavljaju ljudsko biće.

Autorski i izvođački tim sastavljen je od mladih i harizmatičnih autorki i autora.

“Srećna sam što svoju prvu predstavu radim u Praznom prostoru. Sami odabir teme pripada meni kao mladoj autorki koja preferira angažovani teatar. Mladi autorski i izvođački tim je svjesna odluka da pravimo generacijsku predstavu jer je to moć komunikacije u sadašnjem trenutku sa mladom publikom. Željela bih da predstava komunicira na različitim nivoima sa publikom, ali prije svega da otvori pitanja o kojima će publika razmišljati”, rekla je rediteljka Minja Novaković.

“Za prvu fazu rada nam je predložak bila autobiografija Eme Goldman koja ima 800 strana i nama je bilo važno da unutar nje pronađemo neke teme koje su nama kao mladim autorkama važne i koje su aktuelne za crnogorsko društvo. Ema Goldman se zalagala za anarhizam, položaj žene i brojne političke i društveno angažovane teme. Zato smo se odlučile za formu koja podrazumijeva bavljem različitim temama, baš kao i časopis Majka Zemlja koji je Ema uređivala, pa je samim tim i dramaturgija predstave
fragmentarna”, rekla je dramaturškinja Milana Matejić.

“Teme kojima se bavi ova predstava su mi jako bliske, ali mi je najvažnija bila borba nas mladih žena u pozrištu i mladih ljudi u ovom društvu. Željela sam da tu borbu predstavim kroz kostim, ali i neka unutrašnja stanja kao i brojne strahove koje nosimo. Postoji evolucija kostima tokom trajanja predstave, a na to sam se odlučila zbog brojnih stega koje nas opterećuju kada je oblačenje u pitanju, bilo na sceni ili u životu”, rekla je kostimografkinja Mia Đurović.

Autor muzike Ilija Gajević kaže:

“Od početka mi je bilo izazovno jer muzika ima izuzetno važnu funkciju kao kontra svega što se dešava na sceni. Prvi radioničarski dio rada je rezultirao upravo time da se otvore brojne stvari u muzičkom i izvođačkom smislu, kao i kako muzika sve može da utiče na gledaoce. Nisam siguran da sam uspio da pronađem anarhizam u muzičkom smislu ali svakako smo Pavle Prelević i ja kao autori pokušali da stvaramo u pravcu zvuka koji pretenduje ka anarhizmu u muzičkom smislu”.

“U ovom trenutku u ovoj zemlji ovo je jedna od najvažnijih tema o kojima treba govoriti. Mislim da smo hrabro stali i staćemo iza svega što govorimo u ovoj predstavi i srećna sam da imam priliku da se bavim nečim što me okupira najviše i da pronađem drugačiji scenski način da o tome govorim. Čini mi se da nikada nije dovoljno sve što učinim na temu feminizma”, rekla je glumica Jelena Đukić.

“Osjećam da sam imala kompletan proces rada kroz tri faze rada. Ovo je prvi put da radim na taj način i mislim da meni privatno odgovara da postoji određeni prostor koji dozvoljava da se materijal i sve što se dešava posloži. Dosta je izazovno, ali bih sigurno voljela da i dalje radim na ovaj način. Raditi bez dramskog predloška je stresno, ali uz pomoć cijelog tima otkrivamo ljepotu zajedničkog stvaralačkog procesa”, kaže glumica Mirjana Spajić.

“Moj prvi pozorišni projekat u Crnoj Gori je ciljano u Praznom prostoru jer je to prostor u kojem sam ponikla i gdje sam zajedno odrastala sa rediteljkom. Teme koje pokreće ova predstava su razlozi zbog kojih sam ja napustila ovu zemlju i željela sam da govorim o tome u funkciji pobune. Ovaj proces je specifičan jer smo žene i prijateljice i jednako nas provocira materijal”, kaže glumica Maja Čampar.

Message
x