Uskoro premijera predstave “Proces”

Uskoro premijera predstave “Proces”

Foto: Duško Miljanić

U Crnogorskom narodnom pozorištu u toku su probe za predstavu „Proces“ Franca Kafke u adaptaciji i režiji Dušanke Belade.

Dramatizaciju teksta potisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković, a uloga Jozefa K. Povjerena je Vukanu Pejoviću.

„Jako sam zadovoljan time što smo se uhvatili u koštac sa tako teškom materijom kao što je Proces – Franca Kafke i što smo uspjeli da ga oživimo. Sad kad pogledam dva mjeseca unazad, jasno mi je koliki smo posao uradili i zašto Proces nije nikada postavljan na našim prostorima. Sve zavisi što publika očekuje da vidi u pozorištu. Ako je u pitanju primamljiva zabava, mislim da ova predstava nije adresa. Ono što je sigurno je to da će se približiti genijalnom stvaralaštvu Franca Kafke, zaroniti duboko u njegov svijet i vidjeti sa čim se borio čitavog života i na koji način, na kraju i sa kakvim ishodom, a što je sve, ili većina toga, sadržano u liku Jozefa K i u samom djelu. Sva suočavanja sa besmislom, apsurdom, tiranijom vlasti koja se kroz birokratiju poigrava sa žrtvom, pri tom ostajući nedodirljiva. Zanimljivo je i to što se Jozef K. uprkos lošim izgledima i vrtlogom truleži koja ga iz scene u scenu sve više ugrožava, bori do samog kraja. Nažalost njegova sredstva nisu ni izblizu dovoljna da bi uspio da čak dođe do vrhovnog sudije, a kamoli da sruši sistem koji efikasno zagađuje društveni poredak. Jozef K: Ovakvi ljudi trebaju meni da sude. Nevjerovatno”, kazao je Pejović.

Predstava će premijerno biti izvedena 16. novembra u 20 sati na Sceni Studio, a na repertoaru je i 17. i 28. novembra. Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na broj biletarnice 020/274-009.

Message
x