Umjetničko aktivistički festival LezBiTransKvir žena pod nazivom Biza 23. i 24. septembra

Umjetničko aktivistički festival LezBiTransKvir žena pod nazivom Biza 23. i 24. septembra

Ovog vikenda po prvi put će se održati  umjetničko aktivistički festival LezBiTransKvir žena pod nazivom “Biza” koji će kroz mnogobrojne aktivnosti slaviti i akcentovati LBTQ žene, aktivistkinje i umjetnice ove zajednice i njihov položaj i borbe u društvu.

 “Biza” festival će se održati 23. i 24. septembra 2022. godine na različitim lokacijama u Podgorici.

Sačinjen je od aktivnosti poput panel diskusija i razgovora koji su u saglasju sa trenutnom situacijom kada govorimo o ljudskim pravima i politikama u Crnoj Gori i državama regiona, informativnih i kreativnih radionica koje će imati za cilj da pruže odgovor na izazove koje smo prepoznale kao goruće, izložbi i muzičkog programa koji će fokus staviti na umjetnicama iz regiona, a posebno umjetnicama iz LBTQ zajednice. Lokacije festivala su 201 engaging space, Art Galerija i Itaka Bar.

Festival organizuje NVO “Art Atak” u saradnji sa Udruženjem LBTQ žena “Stana” iz Podgorice. Ponosno ističemo da su obje organizacije posebne po tome što ne samo da sprovode aktivnosti sa ciljem unapređenja kvaliteta života LBTQ žena, već je i vode žene iz zajednice koje se uspješno bave ovom oblašću dugi niz godina, svakodnevno imaju priliku da osluškuju i odgovore na potrebe zajednice sa kojom i za koju rade, te privilegiju da budu prijeko potreban glas LBTQ žena u patrijahalnoj Crnoj Gori.

Naziv festivala, po tradiciji u LGBTIQ aktivizmu, preuzima termin, koji se u kolokvijalnom i arhaičnom crnogorskom jeziku odnosi na “kučku”, “neposlušnu i svojeglavu” ženu, i daje mu novo značenje, gdje žena, ponosna i sa tim osobinama ne da na sebe i njen glas protiv pošasti današnjeg društva, a za vrijednosti poput ljubavi, poštovanja i uvažavanja daleko se čuje. Ona je glasna, ona je važna i uvažena.

Cilj festivala je da istakne i podstakne žene, pojača njihove glasove i napomene da je borba protiv mizoginije, lezbo/bi/transfobije, šovinizma, dvostruke i višestruke diskriminacije neprestana. Ovim festivalom žele dodatno da povežu cijeli region i doprinesu zajednici žena koja se uključujućim idejama bori za zdravije, svjesnije, solidarnije i slobodnije društvo u kojem živimo.

Festival je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica, European Lesbian* Community (EL*C), European Endowment for Democracy, kompanije Inditex, NVO Queer Montenegro, NVO Juventas kao i JU Muzeji i galerije Podgorice.

Message
x