Predstava “Besmrt u Kopenhagenu” u KIC-u

Predstava “Besmrt u Kopenhagenu” u KIC-u

Scena iz predstave "Besmrt u Kopenhagenu"

Podgorička premijera predstave “Besmrt u Kopenhagenu”, učenika Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića, biće izvedena u srijedu, u sali Dodest, u 18 časova.

Autor teksta i režije je maturant Vukić Antović, čije je ovo prvo izvedeno djelo. Uloge tumače: Matija Gredić, Mina Milović, Petar Vujović, Andrea Drašković, Srđan Nenezić, uz muzičku pratnju Anje Barović.

U radu na pripemi predstave učenici su imali mentorsku podršku prof. Velike Perutović.

“Besmrt u Kopenhagenu” je antidrama koja svojom formom ima želju da dekonstruiše istorijske poglede na dramski tekst, tako što će fabulu, sukob, mjesto i vrijeme događanja radnje, kao i logički slijed dešavanja, skoro u potpunosti izbjeći.

Samim tim, ova drama postaje filozofska meditacija, odnosno eksperiment u kojem Antović pokušava da vodi polemiku sa samim sobom (odnosno sa svojim avatarima) o fundamentalnim pitanjima filozofije, nauke i umjetnosti; kroz tekst se pojavljuju interpretacije kvantne fizike, postmodernistička literatura, indijska mitologija, hrišćanska i budistička teologija, kao i kompletna istorijom zapadne filozofije i istorija uopšte.

Likovi su nestalni, filozofični i odvojeni od realnog svijeta što ih čini egzotičnim za publiku. Kraj priče (ako ga uopšte tako možemo nazvati) dolazi iznenada pa je, kao i cijeli tekst, otvoren za interpretaciju, navodi se u saopštenju o predstavi.

Message
x