Film „Magbet“ u CNP-u

Film „Magbet“ u CNP-u

CNP

Film „Magbet“ reditelja Romana Polanskog biće prikazan u petak 13. maja u 20 sati na Sceni Studio u okviru ciklusa filmova pod nazivom „Šekspir na filmu“.

Ciklus “Šekspir na fimu“ osmišljen je sa ciljem da približi ovog ikoničnog dramskog pisca kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte. Epoha koju živimo, u kojoj dominiraju mas mediji i socijalne mreže, uz opšti trend sve manje čitanja, kao da je zaboravila ovog pisca koji je vjekovima predstavljao najpopularnije elemente kulture, poput današnjeg Marvela ili Universal studija. Šekspira su na filmu vrlo uspješno postavljali veliki reditelji, a ova selekcija, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, predstavlja naslove koji će publiku na najbolji način uvesti u čudesan svijet ovog pisca, kroz uzbudljive zaplete sa evropskih dvorova.

„Magbet“ je istorijski dramski film iz 1971. koscenarista Polanskog i Keneta Tajnana, u režiji Romana Polanskog. Filmska adaptacija istoimene tragedije Vilijama Šekspira, govori o lordu gorštaka koji je postao kralj Škotske kroz izdaju i ubistvo.

Šekspirovoj priči o moralnom padu, koja je predstavljena u realističnijem stilu, dodaju se teme istorijskog ponavljanja, većeg pesimizma i unutrašnje ružnoće u fizički lijepim likovima. Film je bio kontroverzan zbog prikaza grafičkog nasilja i golotinje, ali je od objavljivanja dobio uglavnom pozitivne kritike.

Ulaz je slobodan.

Message
x