Mladi crnogorski umjetnici na Međunarodnom festivalu umjetnosti MALYUY.UA

Mladi crnogorski umjetnici na Međunarodnom festivalu umjetnosti MALYUY.UA

Crna Gora je učestvovala u velikom međunarodnom kulturnom projektu.

Dvanaest mladih umjetnika iz Crne Gore uzrasta od 6 do 23 godine predstavljali su svoju zemlju na međunarodnoj izložbi u Kijevu u Ukrajini.

U maju se održala izložba u Muzeju-radionici IP Kavaleridže u istorijskom i umjetničkom centru Kijev je bio domaćin divnog događaja kulturne diplomatije – izložbe pobjednika Međunarodnog festivala umjetnosti MALYUY.UA.

Izložba predstavlja radove umjetnika i vajara uzrasta 5-25 godina iz 8 zemalja: Ukrajine, Kanade, SAD-a, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Jermenije i Moldavije.

Od nekoliko stotina učesnika festivala, uključujući djecu bez roditelja, djecu sa invaliditetom i djecu sa autizmom, 222 mlada umjetnika plasirala su se u finale, od kojih je cijenjeni žiri iz različitih zemalja izabrao 75 pobjednika. Nakon Ukrajinaca, najveći broj učesnika festivala bio je iz Crne Gore, od kojih je 30 izborilo finale, a 12 postalo pobjednicima. U temi ili materijalima nije bilo zabrana ili prednosti, jedini zahtjev bio je predstaviti originalna djela, a ne kopirati poznate slike. Talentovani umjetnici pokazali su izvanredne sposobnosti, jedinstvenu viziju i živopisnu maštu, u radu su korištene brojne tehnike i materijali: ulje, gvaš, olovke, akvarel, hemijska olovka, pastel, tempera, mastilo, obloge, rapidograf, kombinovana tehnika, tablet i drugi. Na izložbi su predstavljene slike, skulpture, ikone, batik i bareljef.

U međunarodnom žiriju festivala bili su umjetnici, vajari i istaknute ličnosti kulture i umjetnosti iz 12 zemalja sa 4 kontinenta.

Crnu Goru su predstavljali direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastasija Miranović, umjetnici Mirko Dragović i Darko Drljević i vajarka Lana Bokan. U žiriju su bile i istaknute kulturne ličnosti iz Ukrajine, Sjedinjenih Država, Kanade, Urugvaja, Italije, Španije, Belgije, Jermenije, Bjelorusije, Gruzije i Kine.

Da bi nadahnuli mlade talente, članovi žirija napravili su poklone za pobjednike i finaliste festivala – kataloge svojih djela, kalendare i suvenire, koji će putujući iz zemlje u zemlju, šireti umjetnost, jačati vjeru mladih umjetnika u sebe, nadahnjujući ih za nove uspjehe. Srećnici iz Ukrajine dobiće divne kataloge Narodnog muzeja Crne Gore i kataloge jednog od najboljih karikaturista na svijetu, crnogorskog umjetnika Darka Drljevića. Takođe, divni pokloni iz Ukrajine pripašće Crnoj Gori – svaki pobjednik dobiće katalog muzeja Kavaleridže, u kojem se održala izložba, ali i druge poklone sa festivala.

Izložbu je posjetila vanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Ukrajini Dragica Ponorac, koja je izrazila radost zbog učešća Crne Gore u ovako moćnom međunarodnom projektu i nada se daljoj saradnji: „Veoma sam zahvalna gospođi Kolesnichenko i Asocijaciji za međunarodne odnose ADRUM, s obzirom na to da učestvuje ovoliko talentovanih mladih umjetnika iz različitih zemalja, a njih 12 iz Crne Gore! Biće nam drago da dalje razvijamo kulturne veze između Ukrajine i Crne Gore. “

Međunarodni festival umjetnosti MALYU. UA organizuju Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM i kompanija za promociju i produkciju STUDIORAR pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informativne politike Ukrajine, generalnog partnera – WINDROSE AIRLINES.

Festival je stvoren za razvoj kulturne diplomatije između Ukrajine i drugih naroda, stvaranje i jačanje veza između generacija različitih zemalja. Nove generacije nose svoju viziju odraslih u formatu međunarodne komunikacije, koja uvodi različite zemlje u kulturu jednih drugih. Uvaženi međunarodni žiri koji ocjenjuje mlade talente, identifikuje i usmjerava buduće trendove u svjetskoj kulturi.

Pobjednici Međunarodnog umjetničkog festival MALYU.UA iz Crne Gore:

Lana Vujošević, Podgorica, 6 godina
Nevena Savić, Risan, 11 godina
Stanko Katović, Risan, 11 godina
Mia Nikolovski, Podgorica, 12 godina
Tamara Živković, Cetinje, 13 godina
Iryna Savić, Bar, 15 godina
Nikola  Terzić, Podgorica, 16 godina
Borko Popović, Cetinje, 17 godina
Anja Popović, Podgorica, 19 godina
Maša Ratknić, Budva, 21 godina
Emina Nimanbegović, Ulcinj, 22 godine
Jelica Vuković, Podgorica, 23 godine

Održao se praznik mladosti i kreativnosti!

Sljedeći festival planiran je za jesen 2021. Pratite naše vijesti i aktivnosti

Message
x