“Osramoćeni” i okrugli sto na programu trećeg dana FIAT IDENTITET 2022

“Osramoćeni” i okrugli sto na programu trećeg dana FIAT IDENTITET 2022

FRANCUSKA COMPAGNIE D’AUTRES CORDES ŠUMA, režija.Franck Vigroux, Foto: D.Miljanić

Predstava “Šuma” u produkciji Compagnie D’autres Cordes preksinoć je otvorila takmičarski dio programa FIAT IDENTITET 2022 pred punom salom u CNP-u.

Nakon predstave, organizatori su priredili koncert grupe Bad Copy, repera Randoma i Big Doa na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke, koji je trajao do sat iza ponoći, podsjećaju organizatori festivala.

“Randomov prvi nastup nakon pet godina došla je da isprati mnogobrojna podgorička publika, zajedno sa ljudima koji su došli iz drugih gradova Crne Gore da zapečate noć sa Timbetom i Ajs Nigrutinom iz grupe Bad Copy. Na početku koncerta, bilo je prilike da se čuje Big Do koji je otvorio ovo veče rep muzike”, navodi se u saopštenju.

Danas publiku očekuje zanimljiva kombinacija programa, ističu organizatori.

Od 19 časova, u Parku Dvorca Petrovića, druga takmičarska predstava “Osramoćeni” u režiji Dina Mustafića, po tekstu Ayda Akhtara, imaće svoju priliku da očara žiri.

Produkciju potpisuje udruženje “Kontakt” iz Bosne i Hercegovine. U predstavi igraju: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević.

Foto: Duško Miljanić

“Osramoćeni” se bave danas aktuelnim društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. Ayda Akhtar za ovaj tekst nagrađen je 2013. godine Pulicerovom nagradom, piše u saopštenju.

“Nadam se da će umjetnički jezik ove predstave pokazati kako u našem društvu, kao ni u ovoj priči, nema mjesta olakim kvalifikatima o civilizaciji i kulturi“, poručuje režiser Dino Mustafić.

Okrugli sto na temu: KONKURSI – moć ili nemoć kulturne politike? počinje u 21 čas na Košarkaškom igralištu u Njegoševom parku, a na njemu će predstavnici institucija i predstavnici kulture voditi dijalog, pokušavajući da dođu do odgovora na ovo pitanje.

Učešće na okruglom stolu uzeće Petar Kovačević, savjetnik u Ministarstvu kulture i medija, Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Nataša Kraljević, crnogorski ekspert za kulturnu politiku pri Savjetu Evrope, Mirjana Maslovar, filozof, HR konsultant, Dino Mustafić, reditelj, član umjetničkog savjeta FIAT-a, Vladimir Maraš, kompozitor, direktor New York Jazz Festivala, Nikola Vukčević, reditelj, Ana Vukotić, rediteljka, direktorica FIAT-a, kao i Vuk Perović, umjetnički direktor Underhill Festa.

Košarkaško igralište u Njegoševom parku je danas rezervisano i za market kreativnih industrija od 20 časova do ponoći, kao i za PARTY segment FIAT-a, pa će od 23 sata publiku muzikom pomjerati DJ RADIOGLAVA, podgorički DJ i muzičar koji već deceniju radi na promociji indie/alternativnog zvuka kroz učešća na lokalnim muzičkim dešavanjima, poruka je organizatora.

Ulaz na sve programe FIAT-a je besplatan.

U saradnji sa Deponijom Podgorica na svim lokacijama održavanja programa postavljene su odgovarajuće kante za selekciju otpada.

Message
x